Podjetniški dnevnik Primoža Jakina (6): Gremo na #AfterWorkPivo?

David Ogilvy je leta 1988 v predgovor svoje kultne knjige o agencijskem poslu, »Confessions of an advertising man«, zapisal, da ta knjiga ne vsebuje ničesar o korporativni kulturi. Zakaj? Ker leta 1962, ko je knjiga nastajala, nihče ni še niti slišal za korporativno kulturo. Danes je le-ta verjetno eden ključnih faktorjev uspeha (po produktivnosti ali nizkih cenah se pač ne moremo meriti z vzhodom, vse ostalo pa je močno povezano s kulturo podjetja). Nekaj misli na to temo je natresel tudi samozavestni Škot. In del knjige, ki danes še kako drži, je ravno dotični predgovor, dočim je ostali del bukvice že malo zaprašen, a zato nič manj inspirativen.

Pred nekaj leti, ko sem še brcal v Študentski sekciji Društva za marketing Slovenije, smo organizirali izlet v London. Čas smo kradli kar nekaj podjetjem, med drugim tudi agenciji TBWA/London. V recepciji imajo lasten bar in ob petkih koncerte. Tudi, če recesija odnese šank in oder, princip ostane. Kolegica dela v neki drugi londonski agenciji in pravi, da šef vsak mesec v bližnjem baru na račun položi 650 funtov. Za »team buidling.«

Ne gre samo za zabavo ali pisane poslovne prostore. Ko v podjetju pomen dobijo ideje, inoviranje, motivacija in dober kader, je korporativna kultura tista, ki vse skupaj spodbuja (ali zavira), ne denar. V času, ko se podjetja trudijo predvsem preživeti, je tovrstno »kulturno udejstvovanje« sicer nekoliko v drugem planu, ampak majhni koraki nas ne stanejo veliko. Npr. tradicionalno četrtkovo #AfterWorkPivo, kakor smo zadevo poimenovali pri nas, je še najmanj, kar lahko naredimo. Ker se nam z veseljem priključijo tudi junaki iz drugih podjetij, sklepam, da zadeva ima svojo vrednost, čeprav je ne moremo že naslednji dan izmeriti v prodaji.

PS: ta četrtek sem na omenjenem druženju dobil navodilo, da moram tule pozdraviti udeležence. Zavoljo dolgoživosti naših zabavnih večer to z veseljem storim: Peter, Matjaž, Katarina, Anja, Matic, Špela, Ljubo,Tina, Darijan, Andraž, Anja in Sašo – bodite pozdravljeni! Mimogrede, ena od Anj išče (kul!) fanta.

(zapis je bil originalno objavljen avgusta 2012 v Dnevniku)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja