Internet obožuje padle junake (in jim pomaga pasti čimbolj trdo)

[zapis je bil originalno objavljen 26.7.2012 na mojem starem blogu]

Še posebno na spletu, kjer vsi radi malo podržimo reflektor – v obliki tvita, lajka, blog zapisa, komentarja, sharea … Zadnji primer je seveda nesrečna (in precej naivna) grška olimpijka Voula Papachristou – nepremišljen tvit jo je stal nastopa na Olimpijskih igrah.

Zapis si je prislužil oznako rasističen, kar je v teh časih verjetno drugi najtemnejši madež, takoj za pedofilijo (intermezzo: “rasističen” danes spada v isti koš kot “nacionalni interes” – uporaben je za eskalacijo vsakega dogodka v medijski pomp, kar je dobrodošlo tako (rumenim) medijem kot (spletni) raji, ki obožuje v naslovu omenjeno podvrsto herojev. konec intermezza).

Kaj je tvitnila Voula? “So many Africans in Greece at least West Nile mosquitoes will eat homemade food.” V Grčiji namreč razsaja virus Zahodnega Nila, ki je pripotoval iz Ugande. V Grčiji je prav tako ogromno Afričanov, ki so tja prišli iskat boljše življenje. Tvit je neumna kombinacija obojega, se je pa treba kar malo potruditi, da mu pripišemo zlobno rasistično agendo. Kakorkoli, splet je skočil v zrak, Voula je seveda podala javno opravičilo, Olimpijske igre pa so splavale po vodi.

podobni situaciji se je v začetku leta znašla pevka Mary J. Blige. Posnela je TV oglas za Burger King, v katerem (precej bedasto) prepeva o užitkih grizljanja Burger Kingovega piščanca. Na spletu se ji je zgodil plaz nezadovoljstva, ne toliko zaradi bebavosti spota temveč zaradi fokusa na – ocvrtega piščanca. Obstaja namreč stereotip, po katerem afro-američanke naravnost obožujejo ocvrtega piščanca. So pisci agencije Mother, ki je za BK ustvarila spote, res tako pretkano v svoje delo vpletli svoje white supremacy ideje ali pa gre za primer akutnega iskanja rasizma tam, kjer ga ni? Kakorkoli – Mary se je nekaj časa opravičevala svojim fanom, oglas pa so črtali.

“Argentinci plešejo po naših grobovih!” je v naslovu kričal britanski tabloid Sun. Argentinska agencija Y&R je po naročilu argentinske predsednice ustvarila spot, v katerem njihov atlet trenira na Falklandskih otokih in se tako na britanskih tleh pripravlja na londonske Olimpijske igre. Teče mimo rdeče telefonske govorilnice, trenira pred angleško gostilno, poskakuje po stopnicah spomenika … padlim britanskim borcem? Bad idea, ol’ chap! Situacija je povsem ušla iz rok, mediji in spletni uporabniki so zagnali vik in krik (tokrat upravičeno), na agencijo se je vsul plaz kritik, v Argentino je moral prileteti in okrcati svojo agencijo celo WPP-jev šef sir Martin Sorrel osebno. Falklandi so že tako boleča (vojna) točka Argentincev in Angležev, kar so ustvarjalci seveda vedeli in potencirali z vsako sekundo videa. Ko bi vsaj izbrali neke druge stopnice …

PS: če grem kdaj v politične vode, bo nekdo zagotovo izbrskal ta zapis in rekel, da sem leta 2012 simpatiziral z rasizmom grških atletov, idejami ameriških oglaševalskih supremacistov ter se učil argentinskih plesov mrtvih. Kandidiral bom seveda pod številko 666.